عمق دید («رشدنامه» سابق)

{ تحلیل و تبیین مسائل مهم سیاسی-اجتماعی روز و مباحث معرفتی، با هدف عمق‌بخشی به دانسته‌ها}


{فراز بیستم}

ریشه این مطلب (راهی برای دسترسی راحت به تمام مطالب مرتبط با موضوع فعلی) :

رشد روحی مباحث کلی و پایه ای و ترسیم نقشه راه رشد روحی تهذیب نفس
و : رشد معرفتی در عرصه های :   آرمان گرایی و انقلابی گری فعالیت فرهنگی،انقلابی تربیت دینی مطلب پنجم
و : رشد معرفتی در عرصه های :   آرمان گرایی و انقلابی گری  الزامات انقلابی بودن  تهذیب نفس  مطلب هفتم




معمولا در پاسخ به این سوال که «تفاوت انسان با حیوان چیست؟» ، به اینکه انسان دارای عقل، آگاهی و اراده و اختیار است، اشاره میشود. اما سوال این است که این اراده، اختیار و آگاهی که به عنوان فضیلت و وجه تمایز «انسان» با «حیوان» و «فرشته ها» مطرح میشود، به چه دردی میخورند و چه فایده ای دارند؟ ما برای چه دارای آگاهی و اراده و اختیار شده ایم؟ ما آگاهی و اختیار داریم که چه چیزی را انتخاب کنیم؟...

میتوان گفت آزادیِ انتخاب انسان، در صورتی که «تمایلات» انسان مطرح نباشد، مضحک و بی معناست... این تمایلات انسان است که نسبت او را با چیزی که میخواهد انخاب کند، تعیین میکند؛ و انتخاب انسان وقتی ارزشمند است که «علیه» آن چیزی که دوست دارد، انتخاب کرده باشد؛ و الا انتخاب او تفاوتی با انتخاب حیوانات ندارد...

خداوند دو نوع علاقه در وجود انسان قرار داده است که یکی ارزشمندتر، عمیق تر ولی پنهان تر است و علاقه دیگر، کم ارزش تر، سطحی تر، با شیرینی کمتر، اما آشکارتر است. و اختیار در اینجا معنی پیدا میکند که شما از تمایل آشکار و سطحی خودت عبور کنی و به تمایل عمیق تر و ارزشمندتر مراجعه کنی. از اینجا به بعد است که انسان معنی پیدا میکند و هویت انسانی تجلی پیدا میکند و اصلا فلسفه وجودی انسان همین است. این علاقه های کمتر و سطحی تر را «هوای نفس» می نامند.

حضرت امام (ره) در ارتباط با عبور کردن از علایق سطحی به علایق عمیق، میفرمایند: «کمال مطلق را انسان میطلبد، (اما) خودش نمیفهمد، خیال میکند که مقام میخواهد، لکن وقتی بهش رسید، می بیند این هم نیست...»

انسان آفریده شده است تا از علایق سطحی خود رد شود. این علاقه سطحی را باید دور بریزیم... پشت این علایق سطحی، چیز دیگری پنهان شده است که باید آن را پیدا کرد. اگر از این علاقه آشکار به آن علاقه پنهان عبور کنی، «جهاد اکبر» شکل گرفته است و مبارزه با نفس پدید می آید که نخ تسبیح فضائل و خوبی های انسان است.

کنار گذاشتن (علایق سطحی و آشکار و) برخی از دوست داشتنی ها موضوع اصلی زندگی است که هر روز و هر لحظه با آن درگیر هستیم. مبارزه با نفس را باید در جای جای زندگی و لحظه به لحظه ی آن دید و تشخیص داد.

گاهی «نه» گفتن به نفس اینطور است که چیزی را دوست داری و به تو نمیدهند که باید صبر کنی و رضایت داشته باشی. گاهی هم اینطور است که چیزی را دوست داری، آن را به تو داده اند ولی نباید به آن دست بزنی و در اینجا باید اطاعت کنی... گاهی «تکلیف» تو به دست نزدن به یک دوست داشتنی تعلق گرفته است که باید اطاعت کنی و گاهی «تقدیر» تو به نداشتنِ یک دوست داشتنی تعلق گرفته است که باید رضایت داشته باشی. این اطاعت و رضایت، همان مبارزه با نفس را شکل میدهد که موضوع اصلی زندگی بشر است.


نظرات، به ترتیب قدیم به جدید (۷)

سلام
باتشکر از ارسال مطلب شما به سایت نقل قول.
مطلب شما منتشر گردید.
موفق باشید

سلام
ممنون استفاده کردم.
بنده:
سلام. تشکر. سال نو مبارک
  • نام مهم نیس!
  • سلام
    واقعا متشکرم از ارسال مطلبتون، مستفیذ شدیم
    منتظر مطالب جدید شما هستیم
    با آرزوی توفیقات مادی و معتوی برای شما
    پیشاپیش سال نو مبارک


    بنده:
    سلام
    خیلی ممنون.
    بر شما هم مبارک باشه...
    سلام
    تشکر از شما به خاطر ارسال مطلبتان به سایت "حرف تو"
    " تعریف متفاوتی از تهذیب نفس "
    با آدرس: http://harfeto.ir/?q=node/24070
    در این سایت انتشار یافت.
    چشم به راه مطالب خوب شما هستیم.
    هدیه سایت "حرف تو" به شما:
    "امام کاظم (علیه‌السّلام): خداوند در زمین بندگانی دارد که برای برآوردن نیازهای مردم می‌کوشند؛ اینان ایمنی‌یافتگان روز قیامتند."
    یا علی
    سلام
    خیلی عالی بود یه مدتی بود توی دو راهی انتخاب بودم ولی الان با خوندن این مطلب احساس میکنم اون مه از بین رفته و راحتتر میتونم تصمیم بگیرم
    واقعا ممنون
    بنده:
    سلام
    خداروشکر... برای خود من هم این سخنان حاجاقا واقعا تاثیرگذار و تعیین کننده بود. چون تهذیب نفس رو به زندگی روزمره ارتباط میداد.
    التماس دعا
    مخصوصا پاراگراف آخر واقعا تاثیرگذار بود
    سلام.
    تاریخ این سخنرانی دقیقا کدوم جلسه بود؟!....
    [برای دانلود صوتش می خوام...]
    بنده:
    سلام
    دقیقا نمیدونم. جزو جلسات ابتدایی بود
    برید سایت بیان معنوی. اونجا احتمالا صوتش باشه
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی